채식 레시피 투표하기
[비건] 비건순대 레시피 (채식순대) Korean Blood Sausage | Vegan Soondae Recipe |
비건순대 - 비트가루로 선지 색을 내고 라이스페이퍼로 순대 케이싱을 대체하여 정말 순대같은 비주얼과 식감! 브라운 렌틸을 사용하여 단백질도 보충.
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[한글은 아래에] This is a fun plant-based recipe that mimics the look and texture of Korean Blood Sausage called Soondae, which is a classic Korean street food. If the looks make you feel uncomfortable, this really wouldn’t be for you... For anyone else, I hope you enjoy this recipe!
I also present Water Kimchi “Dongchimi” that was made a week before, for the very first time in my life.
(Korean street food vegan)
Instagram https://www.instagram.com/kjeevegan/
0:00 Intro (소개)
0:51 Recipe (레시피)
5:10 Rolling up (속 넣어 말기)
7:35 Dongchimi (동치미 개봉)
8:05 Tasting (순대 시식)
Recipe for 2-3 Servings (3 rolls)
(1 cup = 240ml, 1 tbsp = 15ml, 1 tsp = 5ml)
Ingredients:
1/3 cup Brown (or green) lentils
250g Medium firm tofu
80g Korean glass noodles / Sweet potato starch noodles / Dangmyeon
150g Portabella (or other) mushrooms, diced
60g Red (or yellow) onions, diced
5 cloves Garlic, minced
1/2 tsp Ginger, minced
2 stalks Green onion, finely chopped
1 tbsp Vegetable oil (canola oil in the video)
1/2 tbsp Beet root powder (or 60g diced cooked beet root)
1 tbsp Soy sauce (or dark soy sauce)
1 tbsp of Vegetarian oyster sauce (or 2 tsp of soy sauce)
1/2 tbsp Toasted sesame oil
1/4 tsp Black pepper
Rice papers (31cm in the video)
Salt mix: 1/2 tsp Kosher salt, pinch of Gochugaru, pinch of Toasted sesame seeds
Optional Garnishing: Garlic, Red chili, Green chili, Perilla leaves
Instruction:
1. Boil the lentils in 1 cup of water (1 part lentils to 3 parts water) for about 40 mins - First over high heat, once it boils, simmer until softened and mash it
2. Boil the tofu for 2-3 mins and press to remove excess water
3. Boil the glass noodles for 8 mins or until cooked
4. While the glass noodles are boiling, add #1 and #2 and season with beet root powder, soy sauce, vegetarian oyster sauce, and sesame oil - mix well
5. When #3 is ready, drain the noodles, cut with scissors and add to #4 - mix well
6. In a pan or work over medium high heat, add vegetable oil, onion, garlic and ginger mixture and stir fry for 30 sec
7. Add mushrooms over high heat and stir fry for 2-3 mins
8. Add green onions and cook for just 20-30 sec
9. Add #5 (filling mixture) and mix well over medium heat for about 2 mins
10. Soak the rice paper in warm water for about 20 sec, lay it flat on the clean surface (cutting board in the video)
11. Put 1 cup of #9 (final filling mix) on the soaked rice paper, spread it sideways and press down to make a long Soondae-like shape
12. Close the two sides and roll it up while trying to make a tight roll
13. Wet your knife and cut into about 2cm pieces
14. Serve with the salt mix and enjoy!
Notes
1. Leftover rolls or fillings can be kept in the fridge for 4-5 days. You can serve it cold or warm it up by microwaving it for about 1min.
2. Dipping sauce: Besides the salt mix introduced in this video, you can also use Ssamjang, Chojang (Sweet and sour gochujang sauce), or other sauce of your choice.
3. I did try adding molasses before for its known iron-like taste and dark colour, but it gave the unusual sweetness to Soondae, so I wouldn’t recommend it.
4. Rice paper: use only lukewarm water that’s not too hot for soaking to prevent ripping; use 2 layers if you’re using a small rice paper
5. Not recommended for cooking in a soup or stir fry
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실제 모습과 식감을 비슷하게, 하지만 비건 채식 재료로만 비건순대 (채식순대)를 만들어 보았습니다. 재미있는 레시피 이지만 순대와 비슷한 모습에 불편함을 느끼시는 분이라면 이 레시피는 추천하지 않습니다...
그렇지 않으신 분들은 재미를 함께 느끼시고 즐기시면 좋겠습니다.
지난주에 처음 만들어 본 천연 탄산 가득한 동치미 개봉 장면도 담았습니다. 시청해 주셔서 감사합니다~
인스타그램 https://www.instagram.com/kjeevegan/
2-3인분 레시피
(1 cup = 240ml, 1 tbsp = 15ml, 1 tsp = 5ml)
Ingredients:
브라운 렌틸콩 1/3컵 (또는 그린 렌틸콩)
부침용 두부 250g
당면 80g
다진 포타벨라 (또는 다른 종류) 버섯 150g
다진 빨간양파 (또는 노란) 60g
다진 마늘 5쪽
다진 생강 1/2 작은술
다진 파 2뿌리 (북미종류 기준)
식용유 1 큰술 (영상에서 카놀라유 사용)
비트가루 1/2 큰술 또는 다진 익힌 비트 60g
간장 1 큰술 (또는 중국 진한 노추간장)
채식 굴소스 1 큰술 (없다면 간장 2 작은술)
참기름 1/2 큰술
후추 1/4 작은술
라이스 페이퍼 (영상에서 31cm 사용)
소금장: 소금, 고추가루, 통깨 (기호에 맞게)
고명 (선택사항): 마늘편, 빨간고추, 풋고추, 깻잎
만들기:
1. 렌틸콩 1 대 물 3 비율로 (이 레시피는 물 1컵) 강불에 끓으면 불을 줄여 약불에 총 40분 정도 끓여서 다 익으면 잘 으깨준다.
2. 두부를 2-3분정도 삶은 후 건져 물기를 짜준다.
3. 당면을 8분정도 또는 다 익을 때 까지 삶아준다.
4. 당면이 익을 동안 1번과 2번을 섞어 비트가루, 간장, 채식굴소스, 참기름을 넣고 두부를 으깨며 잘 섞어준다.
5. 당면이 잘 익으면 건져 물기를 빼주고 가위로 적당히 잘라주며 4번에 넣고 잘 섞는다.
6. 중강불에 올린 팬에 식용유를 더해주고, 양파, 마늘, 생강을 넣어 30초정도 볶아준다.
7. 강불로 올려 버섯을 더해 2-3분간 잘 볶는다.
8. 다진 파를 넣고 2-30초 더 볶는다.
9. 5번을 넣어 중불에 2분정도 잘 섞으며 볶아준다.
10. 라이스페이퍼를 너무 뜨겁지 않은 따뜻한 물에 20초정도 불려 도마나 큰 접시에 잘 펴서 놓고
11. 9번에 준비된 속을 1컵 올려 살살 눌러주며 모양을 잡아준뒤
12. 양 옆을 감싸주며 타이트하게 말아준다.
13. 칼에 물을 묻혀 적당한 크기로 잘라준다.
14. 소금장과 함께 맛있게 먹는다.
참고
1. 남은 순대나 순대 속은 냉장고에 4-5일정도 보관 가능하며 차갑게 먹거나 전자랜지에 1분정도 데워 먹으면 좋습니다.
2. 이 영상의 소금장 외에 쌈장, 초장 등 원하시는 장에 찍어 드시면 되겠습니다~
3. 진한 갈색을 주면서 철분 맛이 난다고 알려진 Molasses 당밀도 전에 넣어 보았는데요, 순대에 맞지않는 단맛이 나서 이건 비추입니다.
4. 라이스페이퍼: 불릴때 너무 뜨겁지 않은 미지근한 물 사용해서 잘 찢어지지 않도록 해요~ 작은 사이즈의 라이스페이퍼 사용하시면 두겹 사용을 추천합니다.
5. 순대국이나 볶음에는 추천하지 않습니다.
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[한글은 아래에] This is a fun plant-based recipe that mimics the look and texture of Korean Blood Sausage called Soondae, which is a classic Korean street food. If the looks make you feel uncomfortable, this really wouldn’t be for you... For anyone else, I hope you enjoy this recipe!
I also present Water Kimchi “Dongchimi” that was made a week before, for the very first time in my life.
(Korean street food vegan)
Instagram https://www.instagram.com/kjeevegan/
0:00 Intro (소개)
0:51 Recipe (레시피)
5:10 Rolling up (속 넣어 말기)
7:35 Dongchimi (동치미 개봉)
8:05 Tasting (순대 시식)
Recipe for 2-3 Servings (3 rolls)
(1 cup = 240ml, 1 tbsp = 15ml, 1 tsp = 5ml)
Ingredients:
1/3 cup Brown (or green) lentils
250g Medium firm tofu
80g Korean glass noodles / Sweet potato starch noodles / Dangmyeon
150g Portabella (or other) mushrooms, diced
60g Red (or yellow) onions, diced
5 cloves Garlic, minced
1/2 tsp Ginger, minced
2 stalks Green onion, finely chopped
1 tbsp Vegetable oil (canola oil in the video)
1/2 tbsp Beet root powder (or 60g diced cooked beet root)
1 tbsp Soy sauce (or dark soy sauce)
1 tbsp of Vegetarian oyster sauce (or 2 tsp of soy sauce)
1/2 tbsp Toasted sesame oil
1/4 tsp Black pepper
Rice papers (31cm in the video)
Salt mix: 1/2 tsp Kosher salt, pinch of Gochugaru, pinch of Toasted sesame seeds
Optional Garnishing: Garlic, Red chili, Green chili, Perilla leaves
Instruction:
1. Boil the lentils in 1 cup of water (1 part lentils to 3 parts water) for about 40 mins - First over high heat, once it boils, simmer until softened and mash it
2. Boil the tofu for 2-3 mins and press to remove excess water
3. Boil the glass noodles for 8 mins or until cooked
4. While the glass noodles are boiling, add #1 and #2 and season with beet root powder, soy sauce, vegetarian oyster sauce, and sesame oil - mix well
5. When #3 is ready, drain the noodles, cut with scissors and add to #4 - mix well
6. In a pan or work over medium high heat, add vegetable oil, onion, garlic and ginger mixture and stir fry for 30 sec
7. Add mushrooms over high heat and stir fry for 2-3 mins
8. Add green onions and cook for just 20-30 sec
9. Add #5 (filling mixture) and mix well over medium heat for about 2 mins
10. Soak the rice paper in warm water for about 20 sec, lay it flat on the clean surface (cutting board in the video)
11. Put 1 cup of #9 (final filling mix) on the soaked rice paper, spread it sideways and press down to make a long Soondae-like shape
12. Close the two sides and roll it up while trying to make a tight roll
13. Wet your knife and cut into about 2cm pieces
14. Serve with the salt mix and enjoy!
Notes
1. Leftover rolls or fillings can be kept in the fridge for 4-5 days. You can serve it cold or warm it up by microwaving it for about 1min.
2. Dipping sauce: Besides the salt mix introduced in this video, you can also use Ssamjang, Chojang (Sweet and sour gochujang sauce), or other sauce of your choice.
3. I did try adding molasses before for its known iron-like taste and dark colour, but it gave the unusual sweetness to Soondae, so I wouldn’t recommend it.
4. Rice paper: use only lukewarm water that’s not too hot for soaking to prevent ripping; use 2 layers if you’re using a small rice paper
5. Not recommended for cooking in a soup or stir fry
____________________
실제 모습과 식감을 비슷하게, 하지만 비건 채식 재료로만 비건순대 (채식순대)를 만들어 보았습니다. 재미있는 레시피 이지만 순대와 비슷한 모습에 불편함을 느끼시는 분이라면 이 레시피는 추천하지 않습니다...
그렇지 않으신 분들은 재미를 함께 느끼시고 즐기시면 좋겠습니다.
지난주에 처음 만들어 본 천연 탄산 가득한 동치미 개봉 장면도 담았습니다. 시청해 주셔서 감사합니다~
인스타그램 https://www.instagram.com/kjeevegan/
2-3인분 레시피
(1 cup = 240ml, 1 tbsp = 15ml, 1 tsp = 5ml)
Ingredients:
브라운 렌틸콩 1/3컵 (또는 그린 렌틸콩)
부침용 두부 250g
당면 80g
다진 포타벨라 (또는 다른 종류) 버섯 150g
다진 빨간양파 (또는 노란) 60g
다진 마늘 5쪽
다진 생강 1/2 작은술
다진 파 2뿌리 (북미종류 기준)
식용유 1 큰술 (영상에서 카놀라유 사용)
비트가루 1/2 큰술 또는 다진 익힌 비트 60g
간장 1 큰술 (또는 중국 진한 노추간장)
채식 굴소스 1 큰술 (없다면 간장 2 작은술)
참기름 1/2 큰술
후추 1/4 작은술
라이스 페이퍼 (영상에서 31cm 사용)
소금장: 소금, 고추가루, 통깨 (기호에 맞게)
고명 (선택사항): 마늘편, 빨간고추, 풋고추, 깻잎
만들기:
1. 렌틸콩 1 대 물 3 비율로 (이 레시피는 물 1컵) 강불에 끓으면 불을 줄여 약불에 총 40분 정도 끓여서 다 익으면 잘 으깨준다.
2. 두부를 2-3분정도 삶은 후 건져 물기를 짜준다.
3. 당면을 8분정도 또는 다 익을 때 까지 삶아준다.
4. 당면이 익을 동안 1번과 2번을 섞어 비트가루, 간장, 채식굴소스, 참기름을 넣고 두부를 으깨며 잘 섞어준다.
5. 당면이 잘 익으면 건져 물기를 빼주고 가위로 적당히 잘라주며 4번에 넣고 잘 섞는다.
6. 중강불에 올린 팬에 식용유를 더해주고, 양파, 마늘, 생강을 넣어 30초정도 볶아준다.
7. 강불로 올려 버섯을 더해 2-3분간 잘 볶는다.
8. 다진 파를 넣고 2-30초 더 볶는다.
9. 5번을 넣어 중불에 2분정도 잘 섞으며 볶아준다.
10. 라이스페이퍼를 너무 뜨겁지 않은 따뜻한 물에 20초정도 불려 도마나 큰 접시에 잘 펴서 놓고
11. 9번에 준비된 속을 1컵 올려 살살 눌러주며 모양을 잡아준뒤
12. 양 옆을 감싸주며 타이트하게 말아준다.
13. 칼에 물을 묻혀 적당한 크기로 잘라준다.
14. 소금장과 함께 맛있게 먹는다.
참고
1. 남은 순대나 순대 속은 냉장고에 4-5일정도 보관 가능하며 차갑게 먹거나 전자랜지에 1분정도 데워 먹으면 좋습니다.
2. 이 영상의 소금장 외에 쌈장, 초장 등 원하시는 장에 찍어 드시면 되겠습니다~
3. 진한 갈색을 주면서 철분 맛이 난다고 알려진 Molasses 당밀도 전에 넣어 보았는데요, 순대에 맞지않는 단맛이 나서 이건 비추입니다.
4. 라이스페이퍼: 불릴때 너무 뜨겁지 않은 미지근한 물 사용해서 잘 찢어지지 않도록 해요~ 작은 사이즈의 라이스페이퍼 사용하시면 두겹 사용을 추천합니다.
5. 순대국이나 볶음에는 추천하지 않습니다.